De Diabetist A A A      
  Home   Profiel   Behandeling   Voor cliŽnten   Voor verwijzers   Publicaties   Nieuws   Links   Contact
 
 
  Publicaties van De Diabetist
 

COLUMN: Kennis Helpt (Deventer Post)
Gepubliceerd op: 18-08-2010

Via het contactadres krijg ik vragen of ik meer wil schrijven over diabetes. Dat doe ik natuurlijk graag, want goede informatie zorgt er vaak voor dat medische behandelingen beter aanslaan. Kennissen van mensen met diabetes kunnen door een beter begrip hun vrienden steunen in de strijd voor een goede balans. Mensen met diabetes in de familie kunnen door verkeerde voeding en te weinig beweging deze ernstige ziekte daadwerkelijk krijgen.
Veertig jaar geleden krijgen mensen met diabetes nauwelijks informatie. Het is begrijpelijk. Ten eerste is de patiënt nog vaak lijdzaam. Het woordje patiënt komt uit het Latijn en betekent “lijden, dulden”. Van een patiënt wordt een duldende houding verwacht. Dat is inmiddels door de patiënten zèlf veranderd. Mensen met diabetes zijn inmiddels massaal lid van hun eigen patiëntenvereniging DVN. Ten tweede wordt suiker beschouwd als voornaamste boosdoener; de koolhydraten in meel, fruit en peulvruchten zijn onderbelicht. Nu is alle informatie bij het Voedingscentrum op te vragen. Tenslotte ontdekt de wetenschap pas rond 1970 het grote verschil tussen jeugddiabetes en ouderdomsdiabetes en de ziektenamen worden veranderd in Type 1 en Type 2. Vroeger kregen de mensen “ouderdomssuiker” omdat de alvleesklier, net als andere organen wat versleten was en minder kon werken. Tegenwoordig komt ouderdomssuiker op jonge leeftijd voor omdat alvleesklier en lichaam niet in balans zijn. Alles daarover is voor iedereen in de bibliotheek en op internet te vinden.(www.DIEP.info)
Steeds meer “gezellige” dikkerds zijn tegenwoordig actiever dan voorheen. Oók dikkerds zonder diabetes, maar mèt een gezond verstand. Zij nemen de fiets en schakelen over op bruin brood. Ze minderen alcohol en eten kleinere zakken chips. Jammer genoeg wil manlief geen sla eten, want hij is geen konijn. En op feestjes van de familie ligt er nooit eens een komkommertje, tomaatje of augurk. Toch zorgen steeds meer mensen goed voor hun hart en bloedvaten. Ze trekken zich niets meer van minder slimme familieleden aan. Want kennis helpt echt.

 

De Diabetist ®
Guusje Neijens
diabetesconsulent
beweeg- en leefstijladviseur
trainer gezondheidsvaardigheden

 
Praktijk
Balderikstraat 2a
7415 VL  Deventer
spreekuur op afspraak
 
Postadres
Hunneperkade 1
7418 BV  Deventer
 
T:  06-15242449
E:  info@diabetist.nl
W:  www.diabetist.nl
 
Rabobank:  15.10.00.271
KvK:  08197781
BIG-register:  69019222330