De Diabetist A A A      
  Home   Profiel   Behandeling   Voor cliŽnten   Voor verwijzers   Publicaties   Nieuws   Links   Contact
 
 
  Publicaties van De Diabetist
 

SANA-groep: Gymnastiek en Gezondheid
Gepubliceerd op: 15-01-2010

Januari 2010: Wijkaanpak Deventer.
Geen minuut stilzitten bij de SANA-groep.

Het lijkt wel een feestje, op dinsdagochtend. Na het ontbijt komen zo'n 25 vrouwen naar buurthuis Voorstad-Centrum, om lekker te gymmen. Eerst een warming up en dan intensief aan het werk. Voor koffie is geen tijd... hooguit drinken ze tussendoor een slokje water.
 
Guusje Neijens, diabetesverpleegkundige en voorlichter leidt de ochtenden. Ze geeft tussen de gymles door informatie over allerlei onderwerpen, zoals samenhang tussen leefstijl, voeding en gezondheid. Maar ook hoe de gezondheidszorg in elkaar zit, en wat je kunt verwachten van medicijnen. Een ander idee is ook om met elkaar te gaan fietsen. “Vandaag hebben we een rollenspel gedaan”, zegt een van de dames. “Ik was de dokter en de anderen om en om een patiënt. We merkten hoe lastig het voor de dokter moet zijn als je telefoon afgaat terwijl je met hem in gesprek bent. En dat je niet met te veel klachten tegelijk moet komen.” Guusje: “We hebben dansles gehad van Gika Quist van de volksdansvereniging Chaverim. In de toekomst nodigen we ook een TaeBo docent uit en andere verenigingen uit. Als onze deelnemers zien hoe leuk dat is, worden ze misschien wel samen lid. “
 
In het midden van de ruimte staat een torso van een menselijk lichaam waar alle lichaamsdelen uit kunnen. Het is handig om iets van het lichaam te leren en om de Nederlandse benamingen te kennen. En dan wil iedereen toch weer snel bewegen. Eigenlijk kunnen ze geen moment stil zitten. Tijdens het interview doet iedereen met een balletje oefeningen op de stoel. De interviewer krijgt opdracht om lekker mee te doen. Er zit ook een wetenschappelijk kantje aan de gymochtenden, want een afstudeerder onderzoekt de effecten van het samen bewegen en de instructies op het doktersbezoek en het medicijngebruik. De verwachting is dat vrouwen zelfs minder medicijnen hoeven te gebruiken voor stress, hoofdpijn en slaapproblemen.
 
De lessen gaan in ieder geval tot juni door en alle vrouwen zijn welkom. Veel dames hebben al een buurvrouw of een kennis meegenomen: “Mond tot mond reclame is aanstekelijk”, zegt iemand. En dat blijkt te kloppen.

 

De Diabetist ®
Guusje Neijens
diabetesconsulent
beweeg- en leefstijladviseur
trainer gezondheidsvaardigheden

 
Praktijk
Balderikstraat 2a
7415 VL  Deventer
spreekuur op afspraak
 
Postadres
Hunneperkade 1
7418 BV  Deventer
 
T:  06-15242449
E:  info@diabetist.nl
W:  www.diabetist.nl
 
Rabobank:  15.10.00.271
KvK:  08197781
BIG-register:  69019222330