De Diabetist A A A      
  Home   Profiel   Behandeling   Voor cliŽnten   Voor verwijzers   Publicaties   Nieuws   Links   Contact
 
 
  Publicaties van De Diabetist
 

Dikkerds zijn geen losers
Gepubliceerd op: 24-10-2008

Reactie op het artikel Dikkerds Zijn Losers (NRC, oktober 2008)
 
Loslaten gaat beter dan afvallen! Last van overgewicht heb ik dus niet, maar meer van een veel relatiever probleem: situationeel overgewicht, laat ik het zo maar noemen. Als je het zo bekijkt, is gewicht soms maar een relatief begrip. Als ik bijvoorbeeld aan worstelen had gedaan, had ik misschien wel 10 kilo zwaarder willen zijn. Maar ga ik hardlopen, dan kost elke kilo tevéél mij 5 minuten verlies. Zijn er situaties waarin jij ook merkt dat gewicht soms maar een relatief begrip is?
 
Zijn dikkerds losers? Wie zou zo'n vernietigend oordeel mogen uitspreken? Er zijn mensen die slechts 5 kilo "hoeven" af te vallen en dàt niet eens voor elkaar krijgen. Zij hebben maar al te vaak "goede raad" voor iemand 15 kilo of méér zou "moeten" afvallen. 
De woorden "afvallen", "afvallers" en "afvallig" klinken bovendien allemaal nogal negatief...!!! Ik praat daarom over "gewicht loslaten" , bevrijdend en positief.   

Mijn mening is:  Dikkerds zijn geen losers.
JA, er is dus een periode in iemands leven (geweest) dat het gewicht uit de hand is gelopen. En NEE, je bent géén loser als je de complexe strijd aangaat! De aanhouder wint. Richt je (met hulp van vriend, coach of behandelaar) op je eigen leefbare doel.

Guusje Neijens

 

De Diabetist ®
Guusje Neijens
diabetesconsulent
beweeg- en leefstijladviseur
trainer gezondheidsvaardigheden

 
Praktijk
Balderikstraat 2a
7415 VL  Deventer
spreekuur op afspraak
 
Postadres
Hunneperkade 1
7418 BV  Deventer
 
T:  06-15242449
E:  info@diabetist.nl
W:  www.diabetist.nl
 
Rabobank:  15.10.00.271
KvK:  08197781
BIG-register:  69019222330