De Diabetist A A A      
  Home   Profiel   Behandeling   Voor cliŽnten   Voor verwijzers   Publicaties   Nieuws   Links   Contact
 
 
  Publicaties van De Diabetist
 

Diabeteszorg in Finland (personeelsblad Carinova)
Gepubliceerd op: 14-09-2008

September 2007
Op bezoek bij Finse collega’s
 
Diabetesverpleegkundige/teamcoördinator Guusje Neijens probeert tijdens elke vakantie een paar uur vrij te maken om op bezoek te gaan bij buitenlandse collega’s. Zo stond ze dit jaar zij aan zij met verpleegkundigen in een Terveyskeskus (gezondheidscentrum) in Finland. Het zijn vooral leuke en leerzame ervaringen, die ze iedereen kan aanraden. “Als je het goed bekijkt, is Nederland eigenlijk maar een ‘poppenlandje’”, zegt Guusje. “We hebben wel eens de neiging om Nederland als het centrum van de wereld te zien, maar dat is natuurlijk niet zo. We kunnen veel van andere landen leren.”
 
Guusje is net als veel diabetesverpleegkundigen aangesloten bij de European Federation of Nurses in Diabetes: “Via het web is het vrij eenvoudig om contact met elkaar te onderhouden. Voor ik op vakantie ga, probeer ik te regelen dat ik bij buitenlandse collega’s kan gaan kijken. Zo was ik bij een gezondheidscentrum in Finland. Finland is groot en dunbevolkt. Daarom was ik benieuwd hoe ze daar de diabeteszorg organiseren. Het gezondheidscentrum in Pudasjärvi dat ik bezocht heeft bijvoorbeeld een verzorgingsgebied met een doorsnede van 75 km. En dan te bedenken dat op de vierkante kilometer rond ons hoofdkantoor hier dertien huisartsen werken.
Op de begane grond is acute opvang, plus de poli voor diabetes, astma en COPD. Je kunt er terecht voor allerlei andere controles. Is er even geen verpleegkundige beschikbaar, dan mag je je zelf aansluiten aan de bloeddrukmeter. “Ga daar maar een kwartiertje zitten.” De zorg wordt veel meer bij de mensen zelf neergelegd.” 
 
Eén verpleegafdeling
Op de eerste (en enige) verdieping zag Guusje de verpleegafdeling: “Naast elkaar lagen een vrouw bij wie de bevalling onverwacht snel kwam, een psychiatrische patiënt èn iemand die te ziek was omnaar het grote ziekenhuis vervoerd te worden. Eens per drie dagen is er een arts, dus de verpleegkundigen mogen (en moeten) veel taken uitvoeren. En alle verpleegkundigen zijn aangesloten bij de beroepsorganisatie en de vakbond. Bij ons is minder dan de helft van de verpleegkundigen bij een vakbond aangesloten. Ik mis dat wel eens in Nederland. Verpleegkundigen hebben een autonoom beroep, maar stellen ons misschien toch te afhankelijk van de dokter op. Misschien missen we een gevoel van eigenwaarde."
 
Door de grote afstanden en het barre winterweer is het vanzelfsprekend dat in Finland optimaal gebruik wordt gemaakt van alle technische mogelijkheden. Het elektronisch patiëntendossier is er  al ver doorontwikkeld. Patiëntenbespreking wordt door de diabetesverpleegkundige dagelijks op een vast tijdstip via de webcam met de specialist in het ziekenhuis van Oulu gevoerd. En het is heel gewoon dat patiënten via een webcam met hun verpleegkundige of arts 70 km verderop spreken. “Ik vind het onbegrijpelijk dat er in Nederland nog weerstand tegen is. Ik hoor wel van collega’s dat ze zelfs de gsm alleen gebruiken om te bellen. Terwijl je met sms en alle andere functies zo veel efficiënter en beter kunt werken.”
 
Nationaal diabetesprogramma
Natuurlijk heeft Guusje het met haar Finse collega’s ook over diabetes gehad: “Ik wilde bijvoorbeeld de materialen zien waar ze mee werken, maar ook weten hoeveel invloed de industrie bij ze heeft: kunnen ze bijvoorbeeld vrij kiezen uit meerdere producten? De rol van de overheid viel me op: er is daar vanuit het rijk al heel lang een uitgebreid diabetespreventieprogramma. Dat bestaat bijvoorbeeld uit programma’s voor gewichtsbeheersing en het tegengaan van ‘ongezonde’ reclame. Verzekeraars hebben daar minder invloed dan hier. De Finnen vonden het interessant om van mij te horen over het systeem van wijkverpleging. Dat kennen ze daar helemaal niet: Er is veel meer mantelzorg.”
 
Waar haar vakantie volgend jaar naar toe gaat, weet ze nog niet. Maar Guusje zou graag op bezoek gaan bij collega’s in Turkije. “Ze maken daar dankzij nieuwe technologieën in korte tijd de ontwikkeling door waar wij eeuwen over hebben gedaan. De diabeteszorg wordt er goed opgezet en er zijn educatieprogramma’s om de kennis te verbeteren. Het leuke is, dat een Londense collega me een paar dagen geleden heeft gemaild, met het verzoek even in Deventer om de deur te mogen kijken! Echt een verrassing." Guusje beveelt iedereen zo’n blik over de grenzen van harte aan.  Foto(volgt): Deventer Koek voor de Finse diabetesverpleegkundige Anita Laamanen. Op de achtergrond een overzicht van een gezond beweegprogramma.

 

De Diabetist ®
Guusje Neijens
diabetesconsulent
beweeg- en leefstijladviseur
trainer gezondheidsvaardigheden

 
Praktijk
Balderikstraat 2a
7415 VL  Deventer
spreekuur op afspraak
 
Postadres
Hunneperkade 1
7418 BV  Deventer
 
T:  06-15242449
E:  info@diabetist.nl
W:  www.diabetist.nl
 
Rabobank:  15.10.00.271
KvK:  08197781
BIG-register:  69019222330