De Diabetist A A A      
  Home   Profiel   Behandeling   Voor cliŽnten   Voor verwijzers   Publicaties   Nieuws   Links   Contact
 
 
  Publicaties van De Diabetist
 

Met Lezen een Gezonder Leven
Gepubliceerd op: 01-09-2009

Met lezen een gezonder leven!

Deze inleiding hoort bij mijn workshop “Laaggeletterdheid in de gezondheidszorg”. Themadag van Gemeente Deventer 20 november 2008.
Behandeling van dit thema is in lesvorm, workshop en studiedagdeel aan te vragen voor artsen, voorlichters, docenten, adviseurs en verzuimcoaches.
______________________________________________

Met lezen een gezonder leven!
Wie kan lezen is gezonder, want gezondere mensen kennen meer welvaart

Waarom lezen en schrijven een mens welvarender (kunnen) maken. Het blijkt dat mensen die niet kunnen lezen en schrijven gevoeliger zijn voor ernstige ziektes zoals reuma, vetzucht, ondervoeding, diabetes mellitus, hoge bloeddruk of longaandoeningen. Hun gezondheid loopt dus meer risico.

Hoe kan dat
Wie niet kan lezen en schrijven heeft daar op alle terreinen last van. Dus ook op het gebied van de persoonlijke gezondheid. Stapels papier blijven onbegrepen liggen. Sorteren op prioriteit en onderwerp is vaak een probleem. Daarvoor (extra) hulp aanvragen valt niet mee voor de patiënt en wordt als zeer pijnlijk ervaren. Zeker als de patiënt al geruime tijd onder behandeling is. Het dan pas aangeven niet te kunnen lezen en schrijven zou wel eens een negatieve uitwerking kunnen hebben op de relatie met de hulpverlener. Ook betekent deze extra vorm van afhankelijkheid nog meer inbreuk op de individuele vrijheid.

Wat te doen
Toegankelijke en persoonlijke gezondheidszorg is een kernwaarde van onze maatschappij.
De behandelaar moet primair zorg bieden. Met patiënten die problemen hebben met lezen en schrijven is de kans echter groot dat er misverstanden ontstaan bij het maken van afspraken en het gebruik van medicijnen. Het is dus van het grootste belang dat als er sprake is van een laaggeletterde patiënt, dit zo snel mogelijk te achterhalen. Dit kan met een test (je). Voorwaarde is natuurlijk wel dat de behandelaar hier heel discreet mee omgaat. Immers, laaggeletterdheid is voor de patiënt een belangrijke stressfactor in het dagelijkse leven. Voor deze groep is het van groot belang de informatie en educatie over gezondheid aan te passen. De behandeling zal dan meer kans van slagen hebben. Dat is goed voor de patiënt, en ook de maatschappij is daarbij gebaat.

Guusje Neijens
Diabetesverpleegkundige
Preventie-adviseur


 


 

 

De Diabetist ®
Guusje Neijens
diabetesconsulent
beweeg- en leefstijladviseur
trainer gezondheidsvaardigheden

 
Praktijk
Balderikstraat 2a
7415 VL  Deventer
spreekuur op afspraak
 
Postadres
Hunneperkade 1
7418 BV  Deventer
 
T:  06-15242449
E:  info@diabetist.nl
W:  www.diabetist.nl
 
Rabobank:  15.10.00.271
KvK:  08197781
BIG-register:  69019222330